2008. július 15., kedd

Lencsepogácsa

Valamikor jópár éve rendelgettünk receptkártyákat. Küldtek egy nagy műanyagdobozt, és különböző témában mindig küldtek valahány kártyát, amit aztán szépen rendezgethettünk a dobozba. Hanem a doboz megtelt, elég nehéz :), mi pedig felhagytunk a kártyák rendelésével. Ami azt illeti szinte egyáltalán nem használtuk őket, talán csak 2-3-at próbáltunk ki. A minap átnéztem őket, és találtam is szimpatikusakat. Íme itt az egyik:


Lencsepogácsa (4 főre)
  • 20 dkg lencse
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg császárszalonna
  • 2 ek. petrezselyem
  • 2 tojás
  • 10 dkg búzadara
  • só, bors, ecet, kakukkfű
A lencsét kb. 1 órára hideg vízbe áztatjuk. Közben meghámozzuk és felaprítjuk a vöröshagymát. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát és a szalonnát 1 ek. olajon megfuttatjuk, levesszük a tűzről, majd elkeverjük a petrezselyemmel.
A lencsét áztatóvizében (kb fél óra alatt) puhára főzzük, majd leszűrjük és jól lecsepegtetjük.
A lencse 2/3-át elektromos mixerben pépesítjük, majd összedolgozzuk a tojásokkal és a darával. Ezután eleforgatjuk a hagymát, a szalonnát és a maradék lencsét. Sóval, borssal, kaukkfűvel és ecettel ízesítjük.
A masszából 8 egyforma, lapos pogácsát formálunk, s ezeket kevés olajon mindkét oldalukon kisütjük. A lencsepogácsához kiválóan illik a sült burgonya és a hagymaszósz.
450 kcal/1890 kJ adagonként

Szerintem egyébként a dara helyett érdemesebb volna inkább zsemlemorzsát vagy búzacsírát használni. A kártya pedig még javasolja, hogy jól néz ki, ha tükörtojást teszünk a pogácsák tetejére.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia D.!

Elnézést egy teljesen offtopic kérdésért: halat szeretitek, illetve szoktatok-e halat enni? Magával a hal ízével mennyire vagytok megbékülve? Érdekel egy home-made halrecept? Kicsit vidéki, kicsit zsíros, de fini.

D.

dia írta...

A hal teljesen jó, bár én pl nem szeretem a halászlevet :)
Hogy lesz egy halrecept zsíros? Egy jó recept természetesen mindig érdekel :)